Seg och god brownie med ett täcke av mjölkchokladganache…
Det finns massor av olika recept på brownie – här är min variant! Den är seg i konsistensen och har mycket chokladsmak. Om du inte tål nötter kan du bara strunta i dem. Jag vill gärna ha mjölkchoklad i min ganache, då jag tycker att kakan blir för mäktig med mörk choklad. Men om du har en mognare smak än jag, så kan du självklart byta ut mjölkchokladen mot en mörk choklad med minst 55 % kakao.
24 medelstora rutor. Vill du ha mindre bitar, kan du med fördel dela rutorna på diagonalen så att du får snygga trekanter istället.
250 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
100 g hackade hasselnötter
2 msk vaniljsocker
2 msk kallt, starkt kaffe
Chokladganache:
1, 5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad av bra kvalitet
2 msk smör
Börja med ganachen: Hacka chokladen. Värm grädden och tillsätt chokladen. Sänk till ettan och rör tills chokladen löst sig. Tillsätt smöret. Rör tills du har en jämn och fin smet. Låt stå i rumstemperatur.
Rör ihop ägg och strösocker i en bunke. Blanda alla de torra ingredienserna i en annan bunke. Smält smöret. Rör först ner kaffe, ägg och strösocker. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Smeten kommer att vara seg och kolaliknande. Bred ut smeten i en form ca 20 X 30 cm som du klätt med bakplåtspapper. Se till att få den jämnt fördelat. Grädda i mitten av ungen i 20 minuter. Låt svalna. Bred ut chokladganachen över kakan. Låt stå i kylskåpet, så att ganachen stelnar. Kakan kan gärna stå över natten. Skär upp i rutor, 4 X 6. Garnera eventuellt med frysta lingon eller nötter.
Kakan är god att äta som den är, eller med vaniljglass till.