Här har du ett gott, smakrikt bröd som du kan förbereda i god tid!
Visst vill vi gärna ha ett nybakat bröd när det ska bjudas på buffé, en god soppa eller gryta, men visst tar det också emot att ställa till med bak precis innan gästerna kommer? Det här kalljästa brödet går att baka ut kvällen före, eller på morgonen samma dag.
Ca 16 bitar, ett stort bröd eller två små
25 g jäst (1/2 paket)
4 dl kall mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
1 dl rapsolja
1 ägg
ca 10-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
25 g rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor eller i vitlök solo
ev färsk, hackad persilja
ca 4 dl riven, vällagrad ost efter smak (ta det du har hemma)
Pensling:
1 ägg
1 liten skvätt mjölk
sesamfrön
flingsalt
ev. svartpeppar
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk, honung och salt. Låt jästen lösa upp sig i mjölken. Tillsätt sedan olja och ägg och allra sist mjölet, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna minst 5 minuter i assistenten.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, till en rektangel ca 30X60 cm.
Blanda smöret med pressad vitlök och ev. hackad persilja.
Bred smöret över degplattan och sprid därefter ut osten i ett jämnt lager. Rulla ihop till en rulle och skär sedan i ”bullar”, 16-18 bitar. Lägg bullarna med snittytan upp i en eller två smorda bakformar. Täck med plastfolie och t.ex. en tallrik eller bricka. Ställ in i kylskåpet i minst 8 timmar, högst 18 timmar. Ta fram formen ca 1 timme innan du ska baka, så att brödet får jäsa i rumstemperatur. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk. Pensla brödet med ägget. Strö över sesamfrön och lite flingsalt och kanske svartpeppar om du är på det humöret. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter tills brödet har fått en fin, gyllene färg. Stjälp upp brödet på ett galler och låt det svalna under en handduk.