Kalljästa bullar


När man vill bjussa på riktigt fluffiga och nygräddade bullar, men inte orkar baka ut dem och mjöla ner köket samma dag – då är det kalljäsning som är lösningen!

Ca 40 st

50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt smör
5 dl kall mjölk
1 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 dl strösocker eller vit sirap
ca 1,2 liter vetemjöl special + till utbakningen

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 msk vaniljsocker eller kanel

Pensling och garnering:
1 ägg
1 msk mjölk
hackad mandel
florsocker

Smula jästen i en degbunke, helst assistent och tillsätt mjölk och smör. Lös upp jästen och tillsätt sedan salt, kardemumma och socker/sirap. Häll därefter i mjölet, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg (ca 5 min) och stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och kavla ut den i en stor rektangel, ca 30 X 60 cm. Blanda samman fyllningen med en gaffel. Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop en rulle, från långsidan. Nyp ihop kanten och rulla lite lätt till en fin, slät rulle. Skär i ca 4 cm breda bullar. Lägg dem en och en i bullformar. OBS! Vill du göra t.ex. snurror istället går det såklart jättebra! Täck gärna över med plastfolie och en bakduk. Ställ in i kylskåpet och låt stå i minst 8 timmar.

Ta fram bullarna minst 1 timme innan gräddning, så att bullarna får jäsa ordentligt i rumstemperatur. De ska bli fluffiga i konsistensen. Vispa samman ägg och mjölk. Pensla bullarna och strö över hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 12 minuter. Bullarna ska vara gyllene. Låt svalna på galler under bakduk.

Pudra gärna med florsocker innan servering.

Bullarna är naturligtvis godast nybakade, men går att frysa in. När man tinat bullarna är de godast om man värmer dem några minuter i ugnen.