Smörkola


Supersmarriga, juliga, sega kolor!

Ca 60 st

100 g extrasaltat smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk vaniljsocker
1 krm salt

Smaksättning 1:
2 msk lakritspulver

Smaksättning 2:
2 msk kakao

Använd gärna en digital termometer.

Den här kolan är underbart god precis som den är med enbart vanilj som smaksättning – men om du väljer att smaksätta med lakritspulver eller kakao, ska du vänta med att tillsätta det tills slutet.

Koka ihop alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Låt småputtra på medelstark värme utan lock tills smeten blir tjockare och tjockare. Den ändrar färg och konsistens mot slutet. Rör då och då. Det är färdigt när temperaturen är 125-130 grader eller du kan göra sega kulor i kallt vatten (kulprovet). Det går inte att säga hur lång tid det tar, för det beror på grytan. I min gryta behöver smeten koka i ca 25 minuter. Tillsätt eventuellt kakao eller lakritspulver. Häll upp smeten i en smord kakform (eller klädd med bakplåtspapper). Låt svalna och skär i bitar. Paketera kolorna i karamellpapper eller smörpapper. Förvara i kylskåpet.

Vid 122-124 grader blir kolan mjuk.
Vid 125 grader blir kolan mjuk-seg.
Vid 126-130 grader blir kolan segare och lite hård i konsistensen.

Själv föredrar jag 126-127 grader.