Luftiga, mjuka frallor som passar gott både till frukosten och sopplunchen.
1/2 dl flytande margarin
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk brödsirap
ca 12-13 dl rågsikt
Pensling och garnering:
1 ägg och rågflingor
Börja med att blanda margarin, vatten och jäst i en degbunke, helst assistent. Lös upp jästen. Tillsätt därefter salt och sirap samt mjölet, lite i sänder. Arbeta kraftigt tills det har blivit en fin, lite kletig deg. Låt jäsa under plastfolie minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela upp i två delar som du rullar ut till längder och plattar till lite med handen. Skär upp varje längd i 6 delar. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa igen ca 15 minuter. Vispa ett ägg och pensla frallorna samt strö på lite rågflingor. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk. Färdigt!