Naturligtvis ska du välja de grönsaker och rotfrukter som du tycker bäst om. Här är ett förslag på en väl balanserad blandning. Du kan även lägga till svamp och lök.
ca 4 port
8 st potatisar
4 st morötter
4 st palsternackor
1/2 st blomkålshuvud
2 st broccolistånd
4 st kycklingfiléer eller 8 st kycklinglårfiléer
salt
svartpeppar
margarin/smör/olja till stekning
2 dl riven lagrad ost
2 dl riven mozarella
Stuvning:
ca 4 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar
2 msk grönsaksfond
150 g ädelost
Garnering:
körsbärstomater
Stek kycklingen och krydda den rejält med salt och peppar. Låt den svalna och skiva den i skivor. Skala och dela rotfrukterna i stora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka nästan helt igenom. Skär blomkålen och broccolin i fina buketter och låt dem få ett snabbt uppkok i lättsaltat vatten. (Om du väljer frysta grönsaker, behöver du inte förvälla dem först.)
Stuvning:
Smält smöret och vispa ner mjölet. Vispa sedan ner mjölken, lite i taget. Smaksätt med salt, peppar och fond. Var försiktig med saltet. Låt sjuda några minuter. Smaka av. Klicka sedan i osten och rör om.
Lägg grönsaksblandningen i en stor ugnsfast form. Lägg kycklingskivorna över och häll sedan över den härliga stuvningen. Strö över den rivna osten och mozarellan. Gratinera i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Halvera körsbärstomaterna och garnera gratängen med dem. Kör in i ugnen igen ca 5 minuter till så att tomaterna blir varma och goda. Servera med en god sallad.
Självklart är det här en trevlig vegetarisk rätt, om man bara tar bort kycklingen. Då tycker jag att man i stället kan tillsätta bönor eller kikärtor, så att man ändå får med bra protein.