En riktigt smarrig fiskgryta som passar till både vardag och fest. Innehåller även potatis och grönsaker så det är en allt-i-ett rätt. Praktiskt, lättlagat, nyttigt och gott!
4 port
300-400 g fiskfiléer, t.ex. lax, torsk eller kolja
200 g skalade räkor
8 potatisar av en fast sort
2 morötter
1 gul lök
1-2 fänkålsstånd
2 tomater
1 röd paprika
1 dl gröna ärter
smör eller margarin till stekning
1 msk curry
1 msk gurkmeja
salt
2 msk fiskfond
3 dl (1 flaska) vitt matlagningsvin
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
ev vatten
några msk hackad dill
några msk hackad gräslök
Oj! Vad många ingredienser!
Skala potatis, morot, lök och fänkål. Skär i sockerbitsstora tärningar. Fräs i smör eller margarin i en stor gryta. De ska inte ta färg. Tärna även paprika och tomater. Blanda ner dem tillsammans med curry och gurkmeja. Fräs några minuter till. Tillsätt därefter matlagningsvin, mjölk och grädde. Kanske behövs även lite vatten? Allt måste vara täckt av vätska. Krydda med salt och fond. Låt småkoka i ca 15 minuter. Dela fisken i ca 3 cm stora bitar. När potatis- och morotsbitarna är lagom mjuka är det dags att tillsätta fisken samt ärterna. Låt sjuda några minuter. Rör om. Smaka av. Precis innan servering är det dags att blanda i dill, gräslök och räkor. Färdigt! Smakar gott med en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche.