Pannacotta är en italiensk dessert som betyder ”kokt grädde”. Det här är en variant med smak av vanilj som serveras med en frisk hallontopping.
6 st
3 gelatinblad
1 vaniljstång eller 1/2 tsk mald vanilj (vaniljkvarn)
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
Hallonsås:
5oo g tinade hallon
½ dl florsocker
Garneringtips:
citronmeliss
färska hallon
Lägg gelatinbladen i blöt ca 10 min. Koka upp grädden tillsammans med socker och vanilj. Använder du vaniljstång ska du snitta den och skrapa ur fröna. Låt även stången koka med. Låt småkoka någon minut och ställ sedan undan kastrullen bredvid värmen. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Rör ner dem i grädden och låt dem smälta. Sila bort ev vaniljstång och häll upp i sex små, fina glas. Ställ in pannacottan i kylen och låt stå minst två timmar innan servering så att den stelnar.
Hallonsås:
Mixa hallonen tillsammans med florsocker till en slät sås. Sila den så att du får bort alla frön. Tänk på att tålamod är fiskarens bästa vän. Häll såsen över den färdiga pannacottan strax före servering. Garnera ev med citronmeliss eller färska hallon.