Höstens smarrigaste kaka! Passar även perfekt till adventsfikat.
8-10 port
Spetskaka:
75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk mald kardemumma
2 msk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpasta
1 dl naturell filmjölk eller yoghurt
smör eller margarin samt ströbröd till formen
Glasyr:
2 msk smör
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde
1 krm salt
Mellanlägg:
1 dl mjölk
2 msk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpasta
1 msk mald kardemumma
Garnering:
färska bär
limecest (skal från lime)
florsocker
citronmeliss
mynta
Visp:
5 dl lätt creme fraîche
5 d vispgrädde
saft från 2 st lime
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpasta
Börja med vispen, så att den får stå och gotta till sig i kylskåpet före servering. Vispa först creme fraîche med elvisp några minuter och smaksätt med lime, strösocker och vanilj. Vispa sedan grädden i en annan bunke tills den är fluffig och blanda ihop med creme fraîche, Smaka av.
Smörj och bröa en rund bakform med löstagbara kanter. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt dem. Rör sedan ner smöret samt filmjölken. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 min. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 10 min till, tills glasyren har fått fin färg och bildat ett spetsmönster. Låt svalna. Koka ihop mjölk med vaniljsocker och kardemumma. Dela kakan på mitten och lyft av toppen. Häll mjölken försiktigt över den nedre delen. Lägg på den övre delen igen. Garnera med färska bär och limecest. Toppa med att pudra florsocker över hela härligheten. Servera med en stooor klick limevisp.
OBS! Kakan är också god precis som den är, utan färska bär och annan garnering. Den krispiga spetsen blir mjuk om man fryser in kakan, så den är allra godast att äta nybakad.