Mustig vegogryta


Här har du grytan som kryllar av vitaminer samtidigt som du får i dig superproteiner från linser och kikärtor samt bra kolhydrater från morot och sötpotatis.Har man en välbyggd 19-åring hemma som jobbar heltid och tränar hårt nästan varje dag och som dessutom vill äta vegansk mat –  då måste man ju bara börja hitta på nya goda maträtter…

Den här grytan räcker till ca 5 hungriga, tränande tonåringar, eller ca 8 vanliga människor.

3 dl röda linser
1 pkt kikärtor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 normalstora morötter
2 normalstora (eller 1 stor) sötpotatisar
2 msk riven ingefära (finns på burk)
rapsolja till stekning
ca 5 dl vatten
salt
spiskummin
gurkmeja
chiliflakes
koriander
några droppar citronsaft
ev 1 pkt kokosmjölk
en stor näve hackad basilika, persilja eller koriander

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med ingefära. Krydda på med spiskummin, gurkmeja, chiliflakes och koriander. Låt fräsa på medelvärme några minuter. Späd med vatten. Tillsätt linser samt morot och sötpotatis som du har skalat och tärnat fint. Vattnet ska täcka grönsakerna. Låt småkoka i ca 15 minuter. Rör om då och då. (Om du vill kan du du byta ut en del av vattnet mot kokosmjölk.) Häll av kikärtorna och tillsätt dem. Låt koka i ca 10 min till. Smaka av med salt och citron, kanske behövs det mer kryddor? Innan servering kan du slänga i en näve grönt, t.ex. persilja så får grytan extra fin färg. Rätten kan ätas tillsammans med t.ex. pasta eller ris, men även för sig själv med ett gott bröd att bryta och doppa i grytan.


Några matlådor till den hungrige atleten blev det den här gången!