Här kommer ett tips på en fräsch och rolig sommarrätt! Jag älskar kombinationen mellan krispiga grönsaker, sötsyrliga picklade rotfrukter och smakrika, krämiga såser.
I det här receptet skriver jag ner de grönsakerna som vi i familjen tycker om, men självklart ska man använda sin fantasi och välja de grönsakerna man själv gillar! Vill man ha en helt vegetarisk rätt hoppar man bara över räkorna och kycklingen. Jag serverar två olika krämiga såser till vårrullarna. En het chilimajjo som passar till det mesta och en söt jordnötssås som passar allra bäst till kycklingen.
Räkna med att man äter ca två vårrullar var.
rispapper
glasnudlar kokade enligt anvisningarna på paketet.
picklade rotfrukter (se receptet ”picklade grönsaker” här på bloggen)
sojabönor
avokado tärnad
zucchini grovriven
salladslök skivad
sallad småbladig, t.ex. ruccula
cashewnötter
inlagd ingefära (sushi-ingefära, finns på burk)
räkor
grillad/stekt kyckling i bitar (det funkar bra med kebabkyckling)
lime att pressa över härligheten
soja att dippa i
Chilimajonnäs:
1,5 dl majonnäs
1 msk sriracha
1 röd chili finhackad
2 msk limesaft
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
Mixa ingredienserna, gärna med en stavmixer. Smaka av. Låt stå i kylen i ca 1 timme före servering.
Söt jordnötssås:
3/4 dl jordnötssmör
3/4 dl teriyakisås
3 msk vatten
3 msk limesaft
ev 1/2 tsk salt om inte jordnötssmöret är saltat
Mixa ingredienserna, gärna med en stavmixer. Det är lättast om jordnötssmöret och teriyakisåsen har rumstemperatur. Smaka av. Låt stå i kylen i ca 1 timme före servering.
Doppa rispapper snabbt i kokhett vatten, lättast i ett stort fat eller en stekpanna. Lägg papperet på en tallrik och lägg på den fyllningen du vill ha. Ta inte för mycket, då blir det svårt att rulla. Rulla försiktigt ihop till en rulle. Ät och njut!
Det här är en rätt som är lite svår att äta utan att kladda, så den passar inte på första dejten eller om du skulle få äran att laga maten på Nobelfesten.