Ett lättbakat, gott och grovt bröd med lingon i och tydlig smak av råg. Det här brödet passar utmärkt att ha uppskuret i frysen och så kan du ta fram ett par skivor åt gången för exempelvis mellis eller frukostmacka på jobbet.
2 limpor
4 dl rågflingor
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl mörk brödsirap
8 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1-2 dl frysta lingon efter tycke och smak
flytande smör/margarin och lite rågmjöl till bakformarna
Rör samman alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan filmjölk och sirap. Blanda noga med en slev. Smörj två avlånga bakformar och pudra över lite rågmjöl. Klicka smeten i formarna. Jämna till och strö över rågflingor. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 1 timme. Se upp mot slutet, så att brödet inte blir alltför mörkt. Sätt in en plåt över formarna i så fall. Ta ut brödet och låt det svalna i formarna ca 30 minuter. Stjälp sedan upp det på ett galler och låt det svalna under en bakduk.
Rågbröd mår bra av att få mogna ett dygn innan det äts. Det blir då saftigare och lättare att skära upp.
OBS! Tycker du inte om lingon kan du bara strunta i dem. Du kan också variera brödet genom att exempelvis byta ut lingon mot torkad frukt eller solroskärnor mot valnötter.