Potatispizza med karamelliserad rödlök

Gott och enkelt! Passar bra som kvällsrätt, eller i småbitar på en buffé.

1 kvadratisk pizza

400 g tvättat potatis
1 färdig pizzadeg
1 brk á 250 g ricotta
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
rapsolja till stekning i ugn
100 g riven mozzarella

garnering:
ruccola eller annan plocksallad
flingsalt
svartpeppar
ev honung

karamelliserad lök:
1 röd lök
2 msk balsamvinäger
2 msk vatten
en nypa strösocker
smör eller olja till stekning

Skiva potatisen i tunna skivor. Lägg den på en bakplåtspappersklädd långpanna och ringla olja över. Rör runt och sprid ut potatisen. Salta. Stek i mitten av ugnen i 225 grader ca 10-15 minuter tills potatisen har blivit mjuk. Ta ut och låt svalna lite.

Skala och skiva löken tunt. Stek i smör eller olja på medelstark värme ca 5 minuter. Tillsätt vinäger, vatten och en nypa socker. Stek ca 5-10 minuter till, tills vätskan är borta.

Lägg ut pizzadegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ricotta med pressad vitlök samt lite salt och peppar. Bred ut blandningen över pizzadegen. Lägg på potatisskivorna. Strö över riven mozzarella. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter, tills pizzan fått fin färg. Toppa med lök och sallad. Ringla ev lite honung över och avsluta med en nypa flingsalt och några drag med pepparkvarnen. Klart att servera!

Tips! Somrig äppelsallad passar bra till den här pizzan (se recept här på bloggen).

OBS! Självklart är det godare och lyxigare att baka egen pizzadeg, men ibland vill man bara vara smidig. Färdig pizzadeg duger utmärkt!