Rykande het och mustig gryta fullsmockad med spännande kryddor! Perfekt bjudmat när man är många…
ca 6 port
ca 6 st potatisar av fast sort
1 st zucchini
1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
500 g köttfärs
500 g krossade tomater
3 dl vatten
ca 10 st körsbärstomater
flytande smör till stekning
1 tsk malen ingefära
1 msk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
4 msk kycklingfond
1 msk honung
Raita:
1 st gurka
2 dl matlagingsyoghurt
1-2 st vitlöksklyftor
10 st färska myntablad
salt
svartpeppar
Börja med raitan. Grovriv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag en stund. Blanda yoghurt med pressad vitlök och hackade myntablad. Krydda med lite salt och peppar. Låt stå minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman med gurkan.
Gryta:
Skala potatisen och skär den i små, fina tärningar. Skär även zucchinin i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs samman i en stor gryta tillsammans med smör. Tillsätt köttfärsen efter ca 5-10 minuter och fortsätt fräsa. Tillsätt de malda kryddorna. Häll på krossade tomater, vatten, tomatpuré, salt, sambal oelek, kycklingfond och honung. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter. Potatisen ska bli mjuk. Häll i körsbärstomaterna de sista 5 minuterna.
Servera tillsammans med den friska raitan. Det smakar även jättegott tillsammans med naanbröd. Dem kan man köpa färdiga och bara värma i ugnen.
Tips på rester! Om det blir gryta över kan du steka gammalt, torrt bröd och lägga på ett par skedar av den uppvärmda grytan. Gott och mättande!