Pasta al forno betyder pasta i ugn. Jojomensan! Det här är en supergod variant på den vanliga lasagnen.
ca 6 port
500 g penne pasta
125 g riven mozarella
1,5 dl riven parmesan
Köttfärssås:
400 g nötfärs
1 st gul lök
2 st blekselleristjälkar
2 st morötter
Olja till stekning
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 st kruka färsk basilika
Salt
1 nypa socker
Bechamelsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
1 nypa riven muskotnöt
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Köttfärssås:
Bryn nötfärs, finhackad lök och vitlök samt strimlad selleri och grovrivna morötter i olja. Smula sönder färsen med en stekgaffel. Tillsätt tomatkrossen, vin, grovhackade basilikablad, salt och socker och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter. Smaka av.
Bechamelsås:
Smält smöret på svag värme och vispa ner mjölet. Späd med mjölk under tiden som du vispar för att det inte ska bli klumpar. Koka på svag värme några minuter, under vispning. Smaksätt med salt, peppar och muskot.
Lägg 2/3 av pastan i en ugnsfast form och bred därefter över köttfärssåsen och hälften av bechamelsåsen. Strö över 2/3 av mozarellan. Täck med resterande pasta och bechamelsås. Toppa med den sista mozarellan samt parmesanosten.
Gratinera i ugnen i 200 grader i 20-30 minuter, tills osten fått en gyllene, krispig yta. Servera med en fräsch sallad.