Citron + kyckling + rotfrukter + fetaost + matlagning i ugn = himmelskt!
Ugnstemp 200 grader
4 kycklinglår eller 3-4 kycklingfiléer, helst färska
Marinad:
1 st citron (rivet skal och saft)
4 msk olivolja
1 msk soja
1 krm gurkmeja
1 krm grovmalen svartpeppar
Exempel på rotfrukter och grönsaker:
(Man tar de man tycker bäst om)
8 st potatisar
3-4 morötter
2 st fänkålsstånd
3-4 palsternackor
1 st rödlök
2-6 st vitlöksklyftor
1 st gul paprika
1 st röd paprika
Olivolja
Salt
Exempel på garnering:
Oliver
Rucolasallad
Körsbärstomater
Citronklyftor
Fetaoströra:
150 g fetaost
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk olivolja
Grovmalen svartpeppar
1tsk strösocker
Ev. 1 krm salt
Blanda marinaden och marinera kycklingen ca 1 timme. (Den kan gärna stå längre. Man kan göra i ordning kycklingen på morgonen och låta den marineras under dagen.) Stora kycklingfiléer är bra att dela på mitten.
Skala och klyfta fänkålen, potatisarna, morötterna och palsternackorna. Lägg klyftorna i en långpanna. Ringla olja över dem och salta. Låt sedan långpannan med klyftorna stå i ugnen ca 30-45 min. Därefter lägger du på resten av grönsakerna som du har skurit i stora bitar och även de behöver lite olja och salt. Överst lägger du kycklingen och sedan ställs långpannan in i ugnen igen i ca 30 minuter. Kycklingen ska vara genomstekt och alla rotfrukter och grönsaker ska vara lagom mjuka.
Garnera med t.e.x. rucolasallad, citronklyftor och körsbärstomater.
Fetaoströran gör du genom att mosa fetaosten med en gaffel och sedan tillsätta yoghurt, olivolja, svartpeppar och strösocker. Låt stå minst 1 timme. Smaka av och salta eventuellt. För små barn är fetaost kanske för salt och starkt och till dem passar det bättre med naturell turkisk yoghurt. Många barn tycker om att ”dippa” grönsaker och annan mat i yoghurt när de äter.