Visst kan man äta kryddiga, knapriga pepparkakor året runt!
Men det är nog inte många som vill eller orkar kavla och stansa ut grisar och granar mer än till jul – om ens det. De här skurna pepparkakorna med mandel är inte världens snyggaste men superlätta att baka och väldigt, väldigt goda.
Ca 100 st
250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 påse pepparkakskryddor
1 påse (50g) skalad och hackad mandel
7 dl (ca 425g) vetemjöl
1/2 msk bikarbonat
Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i tre delar och rulla dem till rullar, ca 5 cm i diameter och 20 cm långa. Rulla in varje del i plastfolie och platta till dem så att de blir rektangulära. Lägg in dem plant i kylskåpet i minst 1 dygn.
Skär skivor, ca 4 mm tjocka och lägg upp dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. ”Torka” gärna kakorna på eftervärmen i ugnen, kanske över natten.