En klassiker!
4-5 port
800 gr grytbitar av nötkött
Margarin att steka i
1 gul lök
2 morötter
Ca 2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt
Peppar
Spad från inlagd gurka
1 msk vinbärsgelé
Kulörsoja
3 msk vetemjöl
½-1 dl mjölk
Stek grytbitarna i margarinet tills de har fått fin färg. Lägg sedan över dem i en gryta och slå på vatten tills det täcker köttet. Tillsätt lök, morötter och oxfond. Koka tillsammans i ca 60 min. Kanske behövs det mer vatten under tiden? Ta upp löken och morötterna ur grytan. Krydda sedan med salt, peppar, gurkspad och vinbärsgelé. Gör en redning genom att vispa ut vetemjöl i mjölk och häll i den samt sojan i grytan. Låt koka en liten stund till och smaka av.
Servera med ris eller kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och vinbärsgelé.
OBS! Det går bra att koka grönsaker i grytan. Om man vill ha tex morötter i grytan tillsätter man nya (och tar upp de gamla) när det är ca 20 min kvar av koktiden.