Saffransbutterkaka

20131119-210901.jpg

En söt och god butterkaka med saffran och kardemumma passar perfekt till advent och lucia.

2 st

En halv sats med lussekattsdeg, se recept här på bloggen.

Fyllning:
Rumsvarmt smör
Strösocker
Malen kardemumma

Pensling och garnering:
1 ägg
100 g sötmandel
Florsocker

Dela den jästa degen i två delar och kavla ut dem till stora rektanglar, ca 30 X 40 cm. Bred smör över plattorna och strö sedan rejält med socker och kardemumma. Rulla ihop varje platta till en lång rulle och skär den sedan i ca 10 bitar.

Smörj och mjöla två runda bakformar med löstagbar botten. Placera bullbitarna i formarna med snittytorna uppåt. Låt jäsa i ca 15 minuter. Hacka mandeln. Vispa upp 1 ägg och pensla kakorna med det samt strö över rejält med mandel. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 45 minuter tills kakorna är torra i mitten. Låt svalna och lossa sedan försiktigt på kanterna. Pudra florsocker över innan servering.