Mustiga lantbrödsfrallor

20140128-163621.jpg

Mjuka, mörka frallor som smakar gott till en varm soppa.

12 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 msk mörk brödsirap
Ca 1 liter Lantbrödsmjöl fyra sädesslag

Lös ut jästen i fingervarmt vatten (gärna i en assistent). Tillsätt salt och sirap och rör om. Tillsätt sedan mjölet, lite i sänder. Arbeta degen kraftigt i ca 5 minuter tills den blir smidig, fyll på med mer mjöl om det behövs. Låt den sedan jäsa övertäckt i minst 1 timme. Knåda degen och dela den i två delar som du sedan delar i 6 delar var. Rulla delarna till fina, runda bullar och rulla dem i lite mjöl. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under en bakduk i ca 15 minuter tills de blir stora och luftiga. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 10-15 minuter. Bröden ska vara gyllenbruna och lätta. Njut dem nybakade med smör och en god ost.