Tomatsoppa med pasta som värmer gott under ruskiga höstkvällar, eller varför inte efter en skidtur på fjället?
5 port
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
500 g krossade tomater
1 liter vatten
10 körsbärstomater, det gör inget om de är lite övermogna
5 dl gemelli, eller annan liten pastasort som passar i soppa
1 persiljekvist
3 msk tomatpuré
3 msk grönsaksfond
salt
svartpeppar
strösocker
basilika
Finhacka lök och vitlök och mjuka upp den i lite olja. Den får inte brännas utan ska bara svettas lite. Dela körsbärstomaterna på hälften. Tillsätt krossade tomater, vatten, körsbärstomater, persiljekvisten, tomatpuré och grönsaksfond. Låt småkoka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar, en gnutta strösocker samt basilika. (Obs! Ska man förbereda soppan för att ha den en annan dag, eller t.ex. ta med sig den till fjällen kan man stoppa här för att senare tillsätta pasta och ev mer vatten.) Tillsätt pastan och koka ytterligare ca 10 minuter, (pastans koktid + ett par extra minuter). Smaka av igen och fiska upp persiljan. Späd ev med mer vatten. Servera med ett gott italienskt bröd som doppas i soppan.