Kyckling på grönsaksbädd med basilikaolja och gorgonzolaost

IMG_3854

En smakrik och lättlagad maträtt med krämig gorgonzola som extra krydda. Passar särskilt bra på sensommaren och hösten när grönsakerna är som allra finast.

4 port

4 färska kycklingfiléer
1 aubergine eller squash
1 blomkålshuvud
1 rödlök
1 ask körsbärstomater
1 brk fina oliver
flingsalt
100 g gorgonzolaost

Olja:
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 dl rapsolja

Mixa först ihop basilika, vitlök, chili och olja. Spara några basilikablad till garneringen. Skär sedan squash, blomkål samt rödlök i bitar. Lägg bitarna i en långpanna och salta rejält. Häll hälften av oljan över och rör om ordentligt. Lägg sedan kycklingfiléerna på grönsakerna, salta dem och gnid in dem med resten av oljan. Stek därefter i mitten av ugnen i 200 grader ca 40 minuter tills grönsakerna är mjuka och kycklingen genomstekt. Ta ut ur ugnen och låt gärna rätten stå en liten stund täckt med aluminiumfolie. Då blir kycklingen saftigare. Bryt osten i små bitar och strö ut dem över hela rätten. Garnera sedan med tomater, oliver och basilika. Servera gärna tillsammans med couscous och en klick turkisk yoghurt.

Obs! Uteslut kycklingen och du har en supergod vegetarisk rätt. Du kan då tillsätta t.ex. broccoli i stället.

IMG_3864