Kålpudding

IMG_4436

En god och uppskattad klassiker! Tar lite tid att laga, men det är den värd…

4 port

ca 1/2 vitkålshuvud, 500-700 g
3 msk ljus sirap
1 msk soja
flytande margarin eller smör till stekning
300 g blandfärs
1 dl kokt ris
1 ägg
salt
vitpeppar
2 dl mjölk

Garnering:
färsk persilja

Börja med att hacka vitkålen i små bitar. Koka den i saltat vatten ca 5 minuter. Stek den därefter försiktigt och krydda den med lite salt samt sirap och soja. Vitkålen ska bli mjuk och smakrik, den får inte ta färg. Det räcker att steka 5-10 minuter.

Blanda färsen med ris, ägg, salt, vitpeppar och mjölk till en lös smet. Blanda ner hälften av vitkålen i färsen. Häll över blandningen i en ugnsfast form. Toppa med resten av vitkålen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 50 minuter.

Garnera med hackad persilja och servera gärna med kokt potatis eller potatismos samt lingonsylt och inlagd gurka. Man kan använda skyn som bildas i formen till sås, eller koka en god gräddsås till.