Ailoi

20140201-150811.jpg

Ett mycket gott och krämigt tillbehör som passar till både kött, fisk och fågel. Det är också väldigt gott med en klick aioli i soppan….

De flesta aiolirecept är baserade på olivolja, men för egen del tycker jag att olivoljesmaken tar över alldeles för mycket. Jag tycker helt enkelt inte att det blir gott, utan väljer att basera mitt recept på smaklös, kallpressad rapsolja i stället. Som vanligt när det gäller vitlök bör man ta det försiktigt. Om man pressar i för många vitlöksklyftor blir smaken lätt alldeles för skarp, vilket inte är speciellt angenämt. Prova dig fram.

Obs! Se till att alla ingredienser har samma temperatur från början. Det minskar risken för att aiolin skär sig.

Ca 3 dl

2 äggulor
I tsk salt
1-2 tsk citronsaft
2 st pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk strösocker
Ev 1/2 tsk paprikapulver
3 dl kallpressad olivolja

Vispa samman äggulor, salt, citronsaft, vitlök, strösocker samt ev paprikapulver. Använd elvisp. Tillsätt sedan oljan sakta, sakta i en liten tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa. Aiolin får gärna stå och dra ett par timmar före servering.