Höstens paradrätt nummer ett! Serveras med potatismos eller en riktigt god potatis, som mandelpotatis.
4 port
500 g älgfärs
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 gul lök
Salt
Vitpeppar
1 msk senap
Ev timjan
Smör eller margarin till stekning
Lingonsås:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 dl rårörda lingon
2 msk ättiksgurksspad
2 msk kalvfond
Salt
Vitpeppar
Ev maizenaredning
Rör ihop färs, ägg, grädde och ströbröd till en jämn smet. Låt den stå och ”svälla” en liten stund. Skala och finhacka löken. Tillsätt sedan löken och krydda med salt, peppar, senap och ev timjan. Forma 8 st små fina biffar. Det går lättare om man har lite olja på händerna. Bryn biffarna i stekpanna tills de har fått fin färg och låt dem sedan steka färdigt i ugnen, ca 10 minuter i 200 grader, tills köttsaften som sipprar ut är helt genomskinlig.
Lingonsås:
Blanda alla ingredienser, förutom redningen och låt småkoka i några minuter. Smaka av. Red ev såsen med maizena om du vill ha den lite tjockare. Låt sjuda några minuter till och smaka av igen.