Äppel- och lingonchutney


Det här är en otroligt god, gyllene chutney med lysande, röda lingon som passar allra bäst till ostbrickan. Servera den tillsammans med pepparkakor och salta kex samt exempelvis färskost, brieost, mögelost eller varför inte en vällagrad prästost…

Ca 5 dl färdig chutney

4 syrliga äpplen
ca 5 cm färsk ingefära
zest och saft från 1 ekologisk citron
smör till stekning
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 dl syltsocker med pektin
1 dl frysta lingon

Ta fram en ren glasburk med lock. Häll kokande vatten över den för att den ska bli helt rengjord och fri från bakterier.

Skala och skär äpplena i små, små bitar. Gör likadant med ingefäran. Stek försiktigt i smör på mellanstark värme, i ca 5 minuter. Äpplena ska bli lite mjuka och genomskinliga, men inte ta färg. Riv citronskalet och dela citronen. Tillsätt citronsaften, äppelcidervinäger, salt och socker. Rör om och låt småputtra i ca 10 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt citronskal samt de frysta lingonen. Häll upp i den varma glasburken. Sätt på locket och låt den svalna. Ställ in i kylskåpet och låt stå några dagar innan servering för att smakerna ska gotta till sig.

Citronzest rivs med hjälp av rivjärn eller zestjärn och det är endast det gula som ska rivas. Det vita skalet smakar beskt.