Äppelchutney med rödlök och chili


Det här en en smarrig chutney med sting av chili i. Den smakar gott till stekt mat, vare sig det gäller kött, fisk eller vegetariskt men även till mustiga grytor. Prova den!

Ca 5 dl färdig chutney

4 syrliga äpplen
1 rödlök
smör till stekning
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk chili flakes
1/2 tsk svartpeppar
2 dl syltsocker med pektin

Ta fram en ren glasburk med lock. Häll kokande vatten över den för att den ska bli helt rengjord och fri från bakterier.

Skala och skär äpplena i små, små bitar. Gör likadant med rödlöken. Stek försiktigt i smör på mellanstark värme, i ca 5 minuter. Äpplena ska bli lite mjuka och genomskinliga, men inte ta färg. Tillsätt äppelcidervinäger, salt, chili, svartpeppar och socker. Rör om och låt småputtra i ca 15 minuter. Rör om då och då.

Häll upp i den varma glasburken. Sätt på locket och låt burken svalna. Ställ in i kylskåpet och låt stå några dagar innan servering för att smakerna ska gotta till sig.