Augusts hamburgare

20131004-202018.jpg

Goda, rejäla högrevshamburgare med hembakat bröd.

4 st stora hamburgare

800 g nötfärs, gärna hamburgerfärs på högrev
2 tsk worcestershiresås
Salt
Grovmalen svartpeppar
Hamburgerost
Flytande margarin till stekning

Tips på tillbehör:
Sallad
Tomat
Gurka
Lök
Pickles
Barbeque sauce
Hamburgerdressing
Senap

Blanda färsen tillsammans med kryddorna och forma fyra platta burgare med blöta händer. Stek burgarna på medelstark värme tills de är genomstekta. Vänd på dem flera gånger. Lägg på en skiva ost på varje burgare mot slutet.

12 st hamburgerbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk rapsolja
Ca 12 dl vetemjöl special

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
Sesamfrön

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en degbunke, gärna assistent och häll mjölken över. Lös upp jästen och tillsätt salt, honung och olja. Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst 45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar som du sedan delar i 6 delar. Rulla varje del till en bulle som du sedan kavlar till ett platt bröd. Lägg alla bröden på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 15 minuter.

Vispa ägget ihop med mjölken och pensla alla bröden. Strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter, tills bröden fått fin färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.