Baronowskys frestelse

IMG_6911

En Jansson är ju aldrig fel, men i den här frestelsen har jag bytt ut ansjovisen mot varmrökt lax.

Rätten passar som ensamrätt, eller på buffén eller varför inte på kräftskivan? Den är perfekt att bjuda på när man är många.

4-6 port

ca 8 mellanstora potatisar av mjölig sort
200 g varmrökt lax
1 gul lök
2 msk hackad gräslök
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt
ströbröd
flytande margarin

Skala och strimla potatisen. Finhacka löken och mjuka upp den på svag värme med lite margarin i en kastrull. Häll en skvätt grädde i botten på en gratängform och varva sedan potatis, lök, gräslök och lax i små bitar. Börja och slutat med potatis. Laxen delar du bäst med fingrarna. Då kan du också lätt känna och ta bort eventuella ben. Salta och häll på resten av grädden samt mjölken. Strö sedan ströbröd på härligheten och ringla över lite margarin. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader i minst 1 timme.