Höstens godaste blåbärspaj kryddad med citron. Enkelt och gott!
6-8 port
Fyllning:
500 g blåbär, färska eller halvtinade
1 dl strösocker
1/2 dl vaniljsocker
1 citron, skal och saft
Pajdeg:
5 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 dl kallt vatten
Strö ut blåbären i en pajform. Blanda strösocker och vaniljsocker. Rör ihop det med blåbären. Riv det gula citronskalet fint (det vita är beskt!) och pressa ur saften. Sprid ut skal och saft över blåbären.
Degen:
Blanda vetemjöl med strösocker och salt, helst i en matberedare. Tillsätt smöret i små bitar och allra sist vattnet. Arbeta snabbt ihop till en fin deg.
Smula degen över blåbären. Grädda näst längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 minuter, tills pajen fått fin färg. Låt den svalna. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.