Här är en smakfull vitaminkick som passar lika bra på julbordet som till vegorätt eller som sallad till grillat kött på sommaren. Kan med fördel förberedas dagen före.
1 blomkålshuvud (ca800 g)
1/2 dl pumpakärnor
1 liten burk strimlade, soltorkade tomater i olja
1 dl rapsolja
1/2 dl äppelcidervinäger
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver
Garnering:
hackad persilja
ev några torkade fikon
Skär loss små buketter av blomkålen och sjud i ett par minuter i saltat vatten. Spola sedan blomkålen i kallt vatten och låt den rinna av. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna några minuter, tills de har fått fin färg. Blanda rapsoljan med vinäger, strösocker, salt och och paprikapulver i en kastrull och sjud några minuter. Häll av de soltorkade tomaterna och blanda dem med blomkålen. Det gör inget om det kommer med lite av oljan också. Häll sedan den varma vinägretten över blomkålsblandningen och rör om. Låt svalna och stå kallt några timmar innan servering, gärna över natten. Garnera med persilja och ev några halva fikon om det är juletid. Ät och njut!