Bönbiffar med chili och mozzarella


Smarriga, smakrika, klimatsmarta och nyttiga vegobiffar!

ca 6 port

500 g svenska bruna bönor
2 gula lökar
2 grönsaksbuljongtärningar
4 msk potatismjöl
1 dl panko
250 g riven mozarella
2 msk chilipasta
salt
svartpeppar
smör eller olja till stekning

Panering:
1-2 dl panko

Lägg bönorna i blöt i minst 12 timmar, enligt anvisningarna på förpackningen. Byt vattnet och koka dem på medelstark värme tillsammans med lök och buljong i en stor gryta, i ca 1 timme. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten, släng löken och låt bönorna svalna.

Mixa bönorna några sekunder i en matberedare (eller mosa med en slev). Smeten ska vara krämig, men med lite bitar i. Blanda i potatismjöl, panko, riven mozzarella och chilipasta. Smaka av med salt och peppar.

Forma lagom stora biffar (efter tycke och smak) och vänd dem i panko. Stek biffarna på medelstark värme. Vänd dem några gånger. De ska bli gyllene och frasiga. Gott, gott!

Servera bönbiffarna till exempelvis potatismos eller potatisgratäng och en fräsch sallad.

Tips! Biffarna är perfekta att ha i frysen och plocka fram efter behov. De går även att slänga på grillen. Hur stora biffarna ska vara är en smaksak. Den här gången delade jag upp smeten i två delar. Den ena delen stekte jag till sex stycken ”hamburgare” och den andra hälften blev till små biffar med extra mycket chili i.