Brödkakor


Mjuka brödkakor är aldrig fel. De här lämpar sig extra bra till julskinkan och gröten. Vill du göra lyxiga köttbullsmackor eller räkmackor så är det här det bästa brödalternativet. 

8 st

8 dl mjölk
200 g smör
100 g jäst
1 dl honung
2 tsk salt
5 dl vetemjöl special
ca 17 dl lantbrödsmjöl ”fyra sädeslag”

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke (gärna assistent) och häll på hälften av degvätskan. Låt jästen lösa sig. Häll på resten av degvätskan tillsammans med honung och salt. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta ihop till en smidig deg. Låt maskinen arbeta i minst 5 minuter. Degen ska till slut släppa från kanterna. Låt jäsa under lock eller bakduk i 45- 60 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den sedan i två delar som sedan delas i fyra delar. Rulla till runda bollar. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och tryck ut till runda kakor. Nagga med en gaffel och låt jäsa under en bakbord i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 13 minuter. Låt brödkakorna svalna på galler under en bakduk.