Frozen cheesecake med kolasmak toppad med salt kolasås och färska hallon. Så gott!
Det här är en perfekt dessert som går att förbereda flera dagar i förtid!
Ca 12 port
150 g kaksmulor, t.ex. pepparkakor eller digestive
100 g rumsvarmt smör
3 dl vispgrädde
600 g Philadelfiaost
1 1/2 dl ljust muscvadosocker (ger en svag kolasmak)
1 msk vaniljpulver
Kolasås:
1 brk á 125 g karamelliserad kondenserad mjölk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk flingsalt
Tips på garnering:
färska bär, te.x. hallon
frysta lingon
kaksmulor
citronmeliss
silver/guldkulor
Börja med att mixa ihop kaksmulor med det rumsvarmt smöret. Klipp ut en rundel bakplåtspapper efter botten på en rund springform. Lägg pappret i botten och tryck ut degen. Ställ i kylskåpet och låt stå i minst 30 minuter.
Vispa grädden fluffig och blanda den sedan med Philadelfiaost, muscvadosocker och vaniljpulver. Häll fyllningen i formen över degbotten. Ställ in i frysen med folie eller en tallrik över. Frys i minst 6 timmar.
Ta fram kakan i god tid före servering. Först i kylskåpet, 1-2 timmar och sedan i rumstemperatur i ca 30 minuter. Ta loss kanterna på formen, ta bort pappret under botten och flytta över kakan på ett fat.
Kolasås:
Blanda samman kondenserad mjölk med vaniljpulver och flingsalt. Låt stå i minst 30 minuter. Garnera mästerverket strax före servering. Stryk den lena kolasåsen över kakan och garnera sedan efter tycke och smak.