Chili-och ingefärsmarinerade kycklingspett


Läckra kycklingspett med thailändsk, sötstark smak av chili och ingefära. Passar utmärkt som ensamrätt, men även till sommarens utflykter och festliga bufféer. 

ca 6 stycken

3 stora kycklingfiléer

Världens enklaste marinad:
1 dl sweet chili sauce
1/2 dl chili and ginger sauce
2 msk mango chutney
1 dl rapsolja
1 tsk salt
ca 1 tsk chili flakes
ev 1 tsk sambal oelek (om du vill ha extra hetta)

Blanda samman marinaden i en bunke. Dela sedan kycklingfiléerna på längden och lägg dem i bunken. Rör om ordentligt och låt stå i kylskåpet minst några timmar, gärna över natten. Rör om då och då. (Om man ska ha spetten på en buffé, tycker jag att man ska göra dem lite mindre. Skär då filéerna i mindre bitar och sätt upp några stycken på varje pinne.) Sätt en filé/grillpinne och grilla dem i mitten av ugnen på 175 grader ca 20 minuter. Köttet ska vara helt vitt och genomstekt, men ha inte inne kycklingen för länge i ugnen, för då blir den torr och tråkig. Servera spetten tillsammans med t.ex. ris, potatisgratäng, pastasallad eller potatissallad. De är goda både varma och kalla.


Chili and ginger sauce brukar finnas på hyllan ”Världens mat”, bredvid sweet chili sauce. Den är så god!