Citron- och hallonkakor


Supersöta och segmjuka rutor smaksatta med citron och färska hallon. Fräscht, gott och somrigt!

Obs! Den här kakan ska inte vispas, utan röras ihop med en slev. Superenkelt!

ca 24 st små rutor

150 g smör, gärna extrasaltat
4 dl strösocker
3 ägg
3 msk vaniljsocker
saft samt finrivet skal (zest) från 2 ekologiska citroner
4 dl vetemjöl
ca 250 g färska hallon

Garnering:
florsocker
citronmeliss

Smält smöret i en kastrull och rör ner strösockret. Tillsätt äggen, ett i taget och därefter vaniljsocker, citronsaft och citronskal. Rör till sist ner mjölet och blanda till en slät smet. Häll smeten i en liten långpanna (ca 20 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper. Fördela hallon över hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Kakan ska vara gyllene på ytan, men lite kladdig i mitten. Låt den svalna och skär i bitar.  Pudra över florsocker och garnera med citronmeliss före servering.

Om man ska servera kakan på en kakbuffé, tycker jag att den ska skäras i små rutor, små munsbitar. Ska den däremot serveras ensam funkar det naturligtvis alldeles utmärkt att dela den i större bitar och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. Smaskigt!