Citron- och limebakelser


Här är ett toppenrecept för dig som älskar citrus och mjuka kakor. Lättbakade bakelser/kakor, men ändå supersmarriga och de passar utmärkt till studentfesten eller som dessert på sommarens släktträff. Garnera dem som du vill!

30 st

7 ägg
5 dl strösocker
300 g smör
3 dl mjölk
saften från 1 citron och 2 lime
9 dl vetemjöl
4 msk vaniljsocker
5 tsk bakpulver

Glasyr:
500 g florsocker
400 g färskost (t.ex. Philadelfia)
1 dl lemoncurd
zest från 1 citron och 2 lime
1/2 tsk salt

Tips på garnering:
hallon
citron/limezest
citronmeliss
mynta
mandelflarn
kokosflingor

Vad är zest? Jo, det är finrivet skal från citrusfrukterna som du river med hjälp av ett rivjärn eller allra helst ett zestjärn om du råkar ha det i lådorna hemma.

Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt svalna till fingervarmt. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen och sedan smöret/mjölken. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna 30 X 40 cm. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 40 minuter, tills kakan är torr. Ta ut kakan och låt den svalna.

Glasyr:
Vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm och ställ in i kylskåpet.

Hit kan man förbereda om man vill och låta både kakan och glasyren stå i kylskåpet till dagen efter då man ska bjuda på bakelserna/kakorna.

Skär kakan i 5 X 6 = 30 bitar. Ta en rejäl klick  glasyr på varje kaka och garnera som du tycker. Voilá!