Citronkyckling med rotfrukter och fetaoströra

Citron + kyckling + rotfrukter + fetaost + matlagning i ugn = himmelskt!

Ugnstemp 200 grader

4 kycklinglår eller 3-4 kycklingfiléer, helst färska

Marinad:
1 st citron (rivet skal och saft)
4 msk olivolja
1 msk soja
1 krm gurkmeja
1 krm grovmalen svartpeppar

Exempel på rotfrukter och grönsaker:
(Man tar de man tycker bäst om)
8 st potatisar
3-4 morötter
2 st fänkålsstånd
3-4 palsternackor
1 st rödlök
2-6 st vitlöksklyftor
1 st gul paprika
1 st röd paprika

Olivolja
Salt

Exempel på garnering:
Oliver
Rucolasallad
Körsbärstomater
Citronklyftor

Fetaoströra:
150 g fetaost
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk olivolja
Grovmalen svartpeppar
1tsk strösocker
Ev. 1 krm salt

Blanda marinaden och marinera kycklingen ca 1 timme. (Den kan gärna stå längre. Man kan göra i ordning kycklingen på morgonen och låta den marineras under dagen.) Stora kycklingfiléer är bra att dela på mitten.

Skala och klyfta fänkålen, potatisarna, morötterna och palsternackorna. Lägg klyftorna i en långpanna. Ringla olja över dem och salta. Låt sedan långpannan med klyftorna stå i ugnen ca 30-45 min. Därefter lägger du på resten av grönsakerna som du har skurit i stora bitar och även de behöver lite olja och salt. Överst lägger du kycklingen och sedan ställs långpannan in i ugnen igen i ca 30 minuter. Kycklingen ska vara genomstekt och alla rotfrukter och grönsaker ska vara lagom mjuka.

Garnera med t.e.x. rucolasallad, citronklyftor och körsbärstomater.

Fetaoströran gör du genom att mosa fetaosten med en gaffel och sedan tillsätta yoghurt, olivolja, svartpeppar och strösocker. Låt stå minst 1 timme. Smaka av och salta eventuellt. För små barn är fetaost kanske för salt och starkt och till dem passar det bättre med naturell turkisk yoghurt. Många barn tycker om att ”dippa” grönsaker och annan mat i yoghurt när de äter.