Citronpannkakor med stekta äpplen


Små, fluffiga pannkakor fyllda med ricotta och smaksatta med citron och vanilj. Till dem smörstekta äpplen och en sötsyrlig ricottakräm. Vad säger du om det?

ca 3 port

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 msk vallmofrö
2 ägg
2 dl mjölk
2 msk citronsaft
250 g ricottaost
finrivet skal (cest) från 1 ekologisk citron
smör till stekning

Kräm:
250 g ricotta
2 msk vaniljsocker
2 msk citronsaft
1 krm salt

2 syrliga äpplen
2 msk farinsocker
kanel
smör till stekning

Börja med krämen: rör ihop alla ingredienser och låt stå en stund för att gotta ihop sig. Smaka av.

Pannkakssmet: Blanda alla de torra ingredienserna. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum (ger extra fluff). Vispa ihop mjölk, citronsaft, ricotta och äggulor till en slät smet. Tillsätt citronskal och vallmofrön. Tillsätt mjölblandningen. Vispa. Vänd ner äggviteskummet.

Stek små fina pannkakor i smör på medelstark värme, några minuter på varje sida. De ska bli gyllene och lite frasiga i kanterna.

Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Stek i rejält med smör på medelstark värme i ca 10 minuter. Strö över farinsocker och kanel. Rör om då och då.

Servera pannkakor, äpplen och ricottakräm tillsammans. Strö lite vallmofrön över.

Tips! Andra tillbehör som är goda till pannkakorna är lönnsirap, nötter och färska bär.