Finska pinnar

image
Finska pinnar – spröda mördegskakor med mandelsmak!

Mina finska pinnar blir inte speciellt snygga, men stora och goda!

30-40 st

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör, gärna extrasaltat
1 krm bittermandel

Pensling och garnering:
1 uppvispad äggvita
pärlsocker
hackad mandel

Blanda de torra ingredienserna och klicka i smöret. Arbeta ihop degen, helst i en matberedare. Droppa i bittermandeloljan och blanda runt. Om degen känns väldigt kladdig kan man kyla den i ca 30 minuter i kylskåpet. Rulla sedan fingertjocka längder, med mjölade lätta händer. Platta till längderna något. Pensla med äggvita. Strö över pärlsocker och hackad mandel. Tryck till lite så att det fastnar. Skär ca 5 cm långa bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 10 minuter.

image
Mördeg utan ägg passar till kakor som inte ska kavlas.