Fisk- och grönsakssoppa


Nyttig, mustig, smakrik och alldeles, alldeles underbar! Höstens godaste soppa…

ca 6 port

5 mellanstora potatisar av fast sort
3 morötter
1 fänkålsstånd
1 gul lök
smör till stekning
1 persiljekvist
400 g finkrossade tomater
4 dl vatten (en tom konservburk)
5 dl matlagningsgrädde
1 dl hummerfond
2 tsk strösocker
salt
vitpeppar
600 g fast fisk, t.ex. torsk och lax
2 dl gröna, frysta ärtor

Tips på topping för extra höstlyx:
persilja
räkor
creme fraiche
brödkrutonger

Börja med att skala potatis, morot och lök och tärna dem samt fänkålen i fina tärningar. Stek grönsakerna i smör på medelstark värme några minuter. Häll krossade tomater över. Fyll konservburken med vatten och häll i grytan. Tillsätt matlagningsgrädde, hummerfond, strösocker, salt och peppar. Låt småputtra i ca 30 minuter. Smaka av. Skär fisken i kuber och tillsätt den. Låt grytan fortsätta småputtra i några minuter till. Häll i de frysta ärtorna. Smaka av igen.

Servera gärna tillsammans med hackad persilja, räkor och en klick creme fraîche. Är du på gott humör kan du steka lite brödkrutonger till soppan, då blir du extra poppis.

Tips! I frysdisken finns påsar med 300 g torsk- och laxtärningar som passar utmärkt i soppor och grytor.

Tänk på att fisk kräver mycket smak! Var inte rädd för att krydda på rejält med salt och kryddor för att fisken inte ska bli smaklös och tråkig. Smaklig måltid!