Fiskgratäng

En otroligt god klassiker! Ett måste för dig som älskar fisk!

4 port

250 g torsk eller sej
250 g lax
200 g skalade räkor
1 dl riven gratängost

Potatismos:
1 kg potatis av en mjölig sort, gärna King Edward
Ca 1dl mjölk
2 äggulor
2 msk smör
Salt
Vitpeppar
Ev 1 krm riven muskotnöt

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl grädde
2 msk citronsaft
2 msk hummerfond
Salt
Vitpeppar

Potatismos:
Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och tryck sönder potatisen med visparna på elvispen. Tillsätt äggulorna, en skvätt mjölk och smör. Vispa kraftigt tills det blir ett fluffigt mos. Tillsätt mjölk tills moset får en lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Sås:
Gör en bottenredning genom att smälta smöret i en kastrull och sedan tillsätta mjölet. Därefter ska mjölken tillsättas och vispas tills såsen får en slät konsistens. Häll gärna i mjölken lite i sänder. Häll därefter i vinet och grädden under vispning. Smaksätt med citronsaft, hummerfond, salt och peppar.

Lägg fisken (Obs! Helt tinad!) i mitten av en smord form. Klicka ut potatismos i kanterna som en ram runt fisken. Häll räkorna över fisken och därefter såsen. Toppa med riven ost. Gratinera långt ner i ugnen på 225 grader, tills fisken är färdig och moset har fått en gyllene yta. Det tar ca 40 minuter.