Focaccia

20130514-214850.jpg

Ett mycket lättbakat, smakfullt bröd från Italien.

Smakar gott till soppa, olika pastarätter, sallader och risotto.

1 stort bröd i långpanna

50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
Ca 12 dl durumvetemjöl
4 msk olivolja + till pensling
Flingsalt
Färsk timjan
Ev oliver

Lös upp jästen med vattnet i en degbunke, gärna en assistent. Tillsätt sedan salt samt olivolja och arbeta därefter i mjölet, lite i sänder. Degen ska vara kletig. Låt jäsa under bakduk i minst 40 minuter. Tryck sedan ut degen i en inoljad långpanna med hjälp av inoljade händer. Låt jäsa igen under bakduk i ca 30 minuter. Pensla lite olivolja över brödet och strö flingsalt samt små timjankvister över. Tryck ner dem lite i degen. Vill man kan man även trycka ner halverade oliver. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 30 minuter, eller tills brödet fått en gyllene yta.