Focaccia


Lättbakat och vansinnigt gott! Servera focaccia i bitar till sallader, soppor och grytor. Succé!

1 bröd

25 g jäst
4 dl vatten
1/2 dl olivolja
ca 8 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Exempel på garnering:
olivolja
flingsalt
strimlade, soltorkade tomater
körsbärstomater
färsk timjan eller rosmarin

Smula jästen i en degbunke, gärna en assistent. Häll fingervarmt vatten över och rör om tills jästen löst upp sig. Häll i oljan. Blanda mjöl med salt och tillsätt det i bunken, lite i taget. Fortsätt att arbeta degen, gärna i 5-10 minuter. Degen ska släppa kanterna. Jäs under lock eller bakduk i minst 1 timme, gärna i flera timmar. Smörj en långpanna 30X40 cm med olivolja. Häll ut degen och tryck ut den i långpannan. Pensla med olivolja. Garnera med exempelvis soltorkade tomater, färsk rosmarin och flingsalt. Tryck ner tomaterna i degen. Låt jäsa under en bakduk i ca 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 25 minuter. Låt svalna på galler under en bakduk.

Det är gott att doppa brödet i olivolja och flingsalt. Vill du prova något extra så är basilikaolja kockens bästa tips. Se recept här på bloggen.