Här är en lite nyttigare variant på vår svenska klassiker pannkakan. Håll till godo!
ca 20 st
2 dl finmalt rågmjöl
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
3 ägg
smör eller margarin till stekning
Tips på tillbehör:
keso
kesella
bär
äppelmos
kanel
kardemumma
hackade nötter eller mandel
Vispa samman mjölet med hälften av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken tillsammans med salt och strösocker. Häll i äggen ett i taget under vispning. Vispa till en slät smet och låt den sedan stå och svälla i minst 30 minuter. Smeten kan alltså med fördel förberedas. Tänk bara på att du måste vispa igen precis innan stekningen eftersom mjölet åker ner i botten. Späd ev med lite mer mjölk, ifall du tycker att smeten känns för tjock.
Stek pannkakorna på medelstark värme i stekpanna. De här fullkornspannkakorna sväller och blir lite tjockare än vanliga, så häll inte i för mycket smet, utan ett tunt lager. Rör hela tiden i bunken för rågmjölet har en tendens att snabbt sjunka till botten.
Servera med goda tillbehör!
De här pannkakorna passar såklart exempelvis till kvällsmat eller mellis, men även i matlådorna!