Godaste rabarberpajen


Len rabarberkompott kryddad med vanilj och kardemumma och därpå ett mjukt pajdegstäcke som smälter i munnen? Ja, tack!

Kompott:
ca 1 kg rabarber
2 msk vatten
2 dl syltsocker
2 msk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt

Pajdeg:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mannagryn
2 dl vetemjöl
1 dl rårörsocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap

Kompott:
Skölj och skala rabarberstjälkarna. Skär dem dem i bitar, ca 1 cm om de är tjocka och ca 2 cm om de är smala. Lägg dem i en gryta och tillsätt vatten och syltsocker. Koka på medelstark värme i ca 15 minuter, rör då och då. Efter halva tiden kan du krydda med vaniljsocker, kardemumma och salt. Ställ åt sidan och låt svalna en stund.

Pajdeg:
Blanda alla de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda snabbt ihop till en deg, gärna i en matberedare. Häll sist ner sirapen och blanda väl.

Häll rabarberkompotten i en stor pajform med höga kanter (ca 30 cm i diameter). Klicka ut degen jämnt över hela formen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 30 minuter, tills pajen är gyllene. Låt svalna.

Servera pajen tillsammans med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde smaksatt med massor av vaniljsocker.