Godaste soppbrödet

IMG_7432

Världens godaste bröd med flingsalt och olivolja. Passar fantastiskt bra till olika sorters soppor, men även till medelhavsmat och vegetariska rätter.

Brödet innehåller mycket olja, så det ska ätas precis som det är, utan smör eller ost. Det går bra att frysas in, men naturligtvis är det godast rykande färskt.

Ca 20 bitar

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
Ca 12 dl durumvetemjöl

Pensling:
Olivolja
Flingsalt

Använd helst en assistent. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan olivolja och salt och därefter mjölet, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg, (låt gärna assistenten jobba några minuter). Jäs därefter degen i minst 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i 4 delar. Rulla ut till längder som du lägger på tvären på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter. Pensla med olivolja och strö på rejält med flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 30 minuter tills bröden blivit gyllenbruna. Låt svalna något på galler under bakduk. Skär bröden sicksack så att du får trekantiga bröd.