Grönkålspaj

En läcker vegetarisk paj som dels har en given plats på julbordet, men även kan ätas som ensamrätt. Den smakar gott ihop med julskinka eller rökt lax.

Ca 6 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
1 dl kesella

Fyllning:
250 g färsk grönkål
1 gul eller röd lök
Flytande margarin till stekning
Salt
Svartpeppar
1 dl hackade valnötter
2 dl riven, lagrad ost
Ev 100 g ädelost

Äggstanning:
3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl hackade valnötter

Pajdeg:
Hacka ihop mjöl med margarin, gärna i matberedare. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga den med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:
Grovhacka grönkålen och koka den i saltat vatten några minuter. Låt rinna av väl. Skala och skiva löken och fräs den i margarin tillsammans med kålen, försiktigt på medelsvag värme. Salta och peppra.

Vispa ihop äggstanningen.

Lägg kålen blandat med den rivna osten + ev smulad ädelost, samt valnötter i pajskalet. Slå på äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Garnera med valnötter.