Grönsaksgratäng

IMG_4117

En helt vegetarisk rätt som passar på hösten och vintern. Den är krämig, smakrik och nyttig. Gött!

Naturligtvis tar man de grönsakerna och rotfrukterna som man bäst tycker om själv, det här är bara ett exempel på vad man kan välja. Tänk på att gratängen inte får stressas fram. Det tar ganska lång tid innan man har skalat och skivat allt och rätten behöver stå inne länge i ugnen för att bli krämig och lagom mjuk.

4-6 port

6 potatisar av mjölig sort
2 morötter
4 st rödbetor
1 gul lök eller 1 knippe salladslök
1 stjälk stjälkselleri
1 fänkålsstånd
1 broccolistånd
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
5 msk grönsaksfond
salt
svartpeppar

Garnering:
2 dl riven lagrad ost
gräslök

Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten ca 20 minuter. Skölj dem i kallt vatten och skala dem. Skär dem i bitar. Skala resten av rotfrukterna/grönsakerna och skiva dem i skivor. Dela broccolin i mindre buketter. Häll lite grädde i botten av en stor ugnssäker form. Lägg i alla rotfrukterna/grönsakerna. Salta och peppra och blanda runt. Vispa ihop grädde, mjölk och grönsaksfond. Häll över formen. Strö sist över osten. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader i minst 1 1/2 timme. Garnera med klippt gräslök. Servera gärna med ett gott färsk bröd, en fräsch grönsallad samt en kall sås, t.ex. tztsiki (recept hittar du här på bloggen).