Nyttiga och matiga biffar baserade på svenskodlade gula ärter. Smaksätt dem hur du vill!
ca 10 st
250 g torkade gula ärter
ev 2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 msk bakpulver
3/4 dl majsstärkelse (maizena)
salt
vit- eller svartpeppar
Blötlägg och koka ärterna enligt anvisningarna på paketet eller se ”gula svenskodlade ärter” här på bloggen. Tillsätt gärna grönsaksbuljongtärningar i kokvattnet. Mixa med mixer eller i en matberedare till en någorlunda slät smet. Mixa ner bakpulver blandat med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Välj en smaksättning som du blandar i. Forma lagom stora biffar. Smeten är ganska lös, så ha gärna blöta händer. Stek på medelstark värme i olja, margarin eller smör (efter tycke och smak!), ca 5-6 minuter på varje sida. Vänd försiktigt på biffarna. Stekytan ska bli gyllenbrun och frasig.
Smaksättningstips 1:
150 g smulad fetaost
1 liten finhackad gul eller röd lök
ett knippe klippt gräslök
Smaksättningstips 2:
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön
Smaksättningstips 3:
2 dl fint- eller grovriven morot
ett knippe klippt gräslök
Servera gärna biffarna tillsammans med en fräsch grekisk sallad, en klick naturell grekisk eller turkisk yoghurt och hummus (se recept här på bloggen). Även klyftpotatis är supergott till!